Érdekességek

Motorolaj szerepe


A motorolaj elsődleges szerepe az egymással fémesen súrlódó motoralkatrészek elválasztása, és ezáltal a súrlódásI veszteség és a kopás csökkentése. Nagyon lényeges szerepe van a motorban keletkező hő elvezetésében is, valamint az alkatrészek tisztán tartásában.


Motorolaj cseréje


A motorolaj szerves vegyületekből áll, amely – akárcsak az élő anyag – az idő ás a terhelés hatására megváltozik. Az olaj „öregedése” nem más, mint a használat közben bekövetkező fizikai és kémiai állapotváltozások folyamata, amely hosszabb-rövidebb idő alatt – az igénybevétellel és az eltelt idővel arányosan – a kenőolaj leépüléséhez vezet.
A gyakorlatban az olajcsere periódus nemcsak a motorolaj minőségétől, hanem a kenési rendszer sajátosságaitól és a jármű üzemeltetési körülményeitől is függ.


Mire kell figyelni a motorolajjal kapcsolatban?

 

  • rendszeresen ellenőriztesse olajszintjét
  • mindig megfelelő kenőanyagot válasszon gépkocsijához
  • mindig cseréltesse ki az olajszűrőt az olajcsere alkalmával
  • tartsa be a gépkocsi kezelési útmutatójában előírt olajcsere intervallumokat

Milyen tényezők váltják ki a motorolaj elhasználódását?


A motorban lejátszódó folyamatok különbözőképpen terhelik a kenőanyagot és végül a motorolaj természetes elhasználódásához vezetnek:
Kiemelkedő hőterhelés (dugattyúknál, turbófeltöltőben). Következmény: az olaj kokszosodik, viszkozitása jelentősen megnő.


Mechanikai terhelés. A szűk illesztésű kenési helyeken, pl. a siklócsapágyakban, a dugattyúgyűrű és a hengerfal közötti résben olyan erők lépnek fel a kenőanyagfilmben, ami a hosszú szénláncú molekulákat szétszakítja. Következmény: viszkozitás-csökkenés.
Szennyeződések. Poros környezetben vagy rossz levegő- és olajszűrés esetén külső por és belső szennyezőanyagok (kopásfémek, korom) kerülnek az olajba. Következmények: viszkozitás-növekedés, a leépüléshez vezető kémiai folyamatok felgyorsulása.
Benzinnel, gázolajjal hígulás. Különösen télen, a hidegindító berendezés működése miatt, vagy pedig az üzemanyag-ellátó berendezés hibája miatt. Következmény: a motorolaj adaléktartalmának csökkenése, időleges viszkozitásvesztés, ami a kenőképességet és az olaj fémfelületekhez való tapadását csökkenti.Elérhetőségek

Autó-Andor Kft.

9700 Szombathely,
Rumi út 10-12
Mobil:
+3630/913-9128
E-mail:
info@autoandor.hu
Autó-Andor Kft. - Magyar